35-ТІ РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Організована тематична експозиція, книжково-ілюстративна виставка, перегляд короткого мультфільму для дошкільнят пов`язаного з аварією на ЧАЕС.

Як говорити з дітьми про це?

1.Розкажіть про тварин – Як тварини поводяться без людей у зоні відчуження. Як комфортно себе почувають у дикій природі рідкісні коні Пржевальського. Покажіть картинки та відео про різні види тварин, які там мешкають. Можна розповісти і те, як нині пожежі позбавили їх багатьох пасовищ, але люди подбають про тварин.

2.Нейтралізуйте страхи – Не підіймайте тих аспектів, про які дитина не запитує. Усі питання прояснюємо. Наприклад, поясніть, скільки користі приносять АЕС, як атом служить людині, які заходи безпеки в них є (доступно за віком), що одна помилка не призводить до аварій, і ті взагалі виникають рідко. Дитині важливо дати відчуття безпеки. Обов’язково поясніть про міцний і товстий купол, яким нині накрито енергоблок ЧАЕС, що постраждав. Більше слів скаже ваша впевненість та фізичний контакт (наприклад, обійми) під час чи після розмови.

3. Не зосереджуйтеся на поганому – Будь-яку складну тему, пов’язану з ризиком для життя, варто подавати так, щоб не налякати, не травмувати вразливу дитячу психіку. Тож що менша дитина, то менше негативних емоцій з приводу теми маєте транслювати. Краще факти та акцент на позитив — хай це здається дивним. Про що йдеться? Навіть частина психологів вважає, що техногенна катастрофа — це суцільна трагедія, бо навіть війну можна пов’язати з темою перемоги, але не аварію на ЧАЕС. Утім, дитині значно ближче тема подолання наслідків, допомоги, співчуття, дружби. Скажімо, можна розповісти, як дітей із зони відчуження запрошували до себе різні країни на оздоровлення, приймали прості родини, як вони потоваришували.

дитячий психолог Ольга Печій.